h1

Αφήστε με να παίξω Call of Duty! Κάνει καλό!

Μαρτίου 31, 2009

Όπως έδειξε μια πρόσφατη μελέτη, για πρώτη φορά, η ..σφαγή πλήθους κακών στα γρήγορου-ρυθμού βιντεοπαιχνίδια βελτιώνει την όραση!

Μόνο επιβλαβή δεν είναι τελικά για την όραση, όπως ορισμένοι φοβόντουσαν, τα action games όπως το Call of Duty (και παρόμοια τύπου first person shooter) αφού παρέχουν άριστη εκπαίδευση στην «ευαισθησία αντίθεσης» (contrast sensitivity) των ματιών μας, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Contrast sensitivity είναι η ικανότητα να παρατηρούμε αλλαγές ελάχιστα μικρές σε αποχρώσεις του γκρι πάνω σε ένα ενιαίο background, και είναι ζωτικής σημασίας για καθημερινές δραστηριότητες όπως η οδήγηση τη νύχτα και η ανάγνωση. Συχνά η ικανότητα αυτή μειώνεται με την ηλικία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Νeuroscience, αποκαλύπτουν μια προηγουμένως ανύποπτη προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου, και θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες, λένε οι ερευνητές.

«Αυτή δεν είναι μια ικανότητα που οι άνθρωποι έπρεπε να καλυτερεύουν με κάποια δραστηριότητα», δήλωσε η Daphne Bavelier, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη και αρχηγός της μελέτης αυτής.

«Ήταν κάτι που διορθώναμε μέχρι έναν βαθμό για την οπτική του ματιού – για να έχουμε καλύτερη ανίχνευση αντίθεσης έχουμε εξάλλου τα γυαλιά ή τις εγχειρήσεις με λέιζερ.»

«Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι έστω και χωρίς αυτές τις διορθώσεις μπορείτε να βοηθήσετε το μυαλό σας να κάνει καλύτερη χρήση των πληροφοριών που λαμβάνει από τον αμφιβληστροειδή,» είπε.

Για τη μελέτη, η Bavelier και τρεις συναδέλφοι της διεξήγαγαν δύο σειρές πειραμάτων. Στην πρώτη, σύγκριναν την αντίθεση μεταξύ παικτών hard-core παιχνιδιών δράσης με αντίστοιχης ηλικίας παίκτες παιχνιδιών δράσης που δεν έχουν τόσο μεγάλο καταιγισμό μαχών και πυροβολισμών.

Στα action games, οι παίκτες συνήθως σημαδεύουν και πυροβολούν στοιχεία που εμφανίζονται ξαφνικά στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν 50 τοις εκατό μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση της αντίθεσης για τους παίκτες των εν λόγω παιχνιδιών.

Παρέμενε όμως ένα κρίσιμο ερώτημα: η όρασή τους είχε βελτιωθεί από το παιχνίδι, ή άρχισεν να ασχολούνται με το παιχνίδι επειδή είχαν καλύτερη από το μέσο όρο contrast sensitivity;

Για να μάθει, η Bavelier ζήτησε από δύο ομάδες της παικτών διαφορετικών τύπων video-games, να υποβληθούν σε 50 ώρες εξάσκησης. Η μία ομάδα έπαιξε το δημοφιλές παιχνίδι Call of Duty, και η άλλη ένα παιχνίδι που προσφέρει πλούσια οπτική εμπειρία, αλλά στερείται της δράσης.

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι στην πρώτη ομάδα βελτιώθηκαν κατά 43 τοις εκατό, και η άλλη ομάδα καθόλου» είπε.

Εξίσου σημαντικό είναι επίσης ότι η βελτίωση αυτή δεν ήταν παροδική.

«Η θετική επίδραση παρέμεινε μήνες, ακόμη και χρόνια μετά την εξάσκηση, σηματοδωτώντας μακροχρόνια κέρδη», είπε.

Υπάρχει όμως κάποιο όριο πέρα από το οποίο παίζοντας παιχνίδια δράσης χάνουμε το θετικό αποτέλεσμα ή υπαρχει η περίπτωση να οδηγηθούμε σε κάποιο αρνητικό;

«Για το οπτικό σύστημα, πιθανόν να μην οδηγούμαστε σε αρνητικές επιπτώσεις. Για την κοινωνική σας ζωή όμως, ίσως»είπε Bavelier.

Οπότε, μην ακούτε βλακείες «Γιόκα μου μην παίζεις πολύ ώρα θα τυφλωθείς!»

Η επιστήμη πλέον ισχυρίζεται το αντίθετο!

Call of Duty και πάλι Call of Duty!!!

Rex

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: